ROHELINE TEE - GREEN TEA - MIS SEE ON?
Roheline tee – mis see on?
Roheline tee – pärineb Hiinast ja on laialt levinud Aasia ja Lähis-Ida territooriumil. Selel on erinevad sordid ja maitsed sõltuvalt kasvamise territooriumist. Roheline tee on hinnatud selle aroomi ja sügava rikkaliku maitse järgi.
Minimaalse fermentatsiooniga (oksüdatsiooniga) tee. Nii rohelist kui musta teed tehakse ühesugusest teepõõsast, erineb vaid teelehtede töötlemine. Rohelisi tee sorte on palju ja nad erinevad omavahel tunduvalt, sest tee maitse oleneb teelehtede kasvamise, korjamise ja töötlemise tingimustest. Rohelise tee klassikalised sordid on: Long Jing, Jasmiini tee, Mao Feng, Anji Baicha, Biluochun jt. Rohelise tee tõmbamise aeg ja vee temperatuur erinevad sorditi.
Kuidas valmistada rohelist teed?
Tõmbamise aeg ja vee temperatuur erinevad sorditi. Vee temperatuur kõigub 61-69°C kuni 81-87°C, tõmbamise aeg algab 30-st sekundist kuni kolme minutini. Valmistamise tehnika mängib väga olulist rolli, et mitte tekitada ületõmmatud maitset.
Puerh(Pu-erh) - mis see on?
Puerh – mis see on?
Pu-erh on postfermentatsiooniga tee. Seda toodetakse Hiinas Yunnan provintsis. Erineb teistest teedest töötlemise spetsiifika poolest: korjatud lehti töödeldakse rohelise tee tasemeni, siis lastakse fermenteeruda – loomulikult või kunstlikult (kiirendatult) vananeda. Pu-erh tee erinevalt teistest teeliikidest ei vanane, vaid paraneb ajaga.
Kuidas valmistada puerhi?
Kuidas pu-erhi õigesti valmistada, et saada selle täielik maitse ja aroom? Vee temperatuur sõltub täielikult tee fermentatsiooni astmest. Kõige enam fermenteeritud on Shu Pu-erh. Selle keetmiseks soovitatakse 90-100 kraadist vett. Sheng Pu-erhide jaoks on parem kasutada 85-95 kraadist vett vastavalt tee vanusele: mida vanem on teeleht, seda kuumem peab olema vesi.
Valge tee - White tea - mis see on?
Valge tee – mis see on?
Nimetuse “valge” sai selline tee tänu teepunga välimusele, mis on tihedalt kaetud valgete udemetega. Fermentatsiooni tasemelt on see tee teisel kohal pärast rohelist teed, mis tähendab umbes 5-7% fermentatsiooni. Valge tee põhiline idee on säilitada teeleht muutmata kujul. Valge tee sorte on vähe, põhilised on: Bai Hao Yin Zhen, Gong Mei, Bai Mudan
Kuidas valmistada valget teed?
Valget teed on parem valmistada klaasist või portselanist nõus. Valge tee valmistamiseks tuleb võtta rohkem kuiva teed kui musta või rohelise tee tegemiseks, sest valge tee on kerguse ja udusulgpehme, seega tuleb võtta 4-5 grammi teed 200 ml kuuma vee kohta. Vesi peab olema kindlasti jahtunud 70-75 kraadini. Lasta tõmmata 2-3 minutit. Oluline on märkida, et teed võib valmistada ühest portsust umbes neli korda.
MUST TEE - BLACK TEA - MIS SEE ON?
Must tee – mis see on?
Must või punane tee on tee liik, mis läbib täieliku fermentatsiooni (oksüdatsiooni), mille poolest tee põhiliselt erinebki rohelisest teest. Musta teed klassifitseeritakse vastavalt teelehe suurusele. Tuntuimad musta tee sordid on Dianhong, Lapsang Souchong, In Jun Mei, Shuyixian.
Kuidas valmistada?
Musta tee õigeks keetmiseks võib kasutada kuuma vett temperatuuriga 90° kuni 95° kraadi. Tõmbamise aeg erineb samuti. Keskmiselt must tee tõmbab 1 kuni 5 minutit, ehk kauem kui roheline tee. Teevedelik võib olenevalt sordist olla erinevat värvi: kuldjas, tumepruun, helepruun, punakas-pruun.