Laost otsas

Vana TIE GUAN YIN WULONG 2009


Ühe paki kaal: 25 grammi
Tüüp: Oolong, wulong
Päritolu: Fujian
Maitse: rikas, magusavõitu, vastupidav kangus
Värvus: Cognac
Aroom: intensiivne lillelõhn, tugev.

12.50 

Laost otsas

Kategooria

Vana TIE GUAN YIN WULONG 2009


Tieguanyin on erinev. Tegelikult on selle tee valmistamisel kaks põhisuunda. Need on Qing Xiang Tieguanyin ja Nong Xiang Tieguanyin. Qingxiang on sõna otseses mõttes tõlgitud kui „kerge, õrn aroom“. Sellel liigil on särav, smaragdroheline lehevärv. Intensiivne lillelõhn. Väga peen ja kerge järelmaitse ning peaaegu läbipaistav tõmmise värv. See on Tieguanyin, mida me kõik teame.

Video


Nong Xiang on hiina keelest tõlgitud kui „paks, tugev aroom“. Tieguanyin Nong Xiang näeb välja teistsugune. Selle lehevärv on vähem küllastunud. Selle lõhn pole nii särav. Kuid vastupidi, see on rahulikum ja sujuvam.

See on laagerdatud Tieguanyin. Selle tee maitse, värv ja hind sõltuvad otseselt kahest tegurist. Esimene on tooraine kvaliteet. Teine on vananemisaastate arv. Vana Tieguanyini jaoks valitakse tooraine tavaliselt kõrgeima kvaliteediga. Põhimõtteliselt, kui hoida teed mitu aastat, siis tuleks seda teha hea algtootega. Peaaegu alati on see Tieguanyin üle keskmise hinnasegmendis.

Tavaliselt laagedtatakse seda liiki teed kaks kuni kuus aastat. Vahel kauem. Kuid üle kuue aasta laagerdatud teed pole lihtne leida.

Välimus – keskmine suurus, korralikult valtsitud poolkerakujulised kimbud. Tuharohelised toonid sümboliseerivad vanuse küpsust. Kuiva tee aroom on intensiivne, tõhus, lilleliselt vürtsikas, leiva ja marjane. Tõmmis on särav, läbipaistev, selge, kollakas-kuldne.

Sobib ideaalselt rahulike ja vaiksete teejoomise jaoks. Üsna hea ka igapäevaste pärastlõunateede jaoks.

Keskendub tähelepanu pehmelt ja hoolikalt, täidab energiat ja leevendab unisust. Viib keha ja vaimu harmoonilisse, ühtlasesse ja sujuvasse olekusse. Soojendab veidi ja tõstab tuju. Harmooniline, soosib rahulikkust ja kergust.

Mis teeb Tie Guan Yin tee kasulikuks?


Tie Guan Yini kuulus mõju seisneb mõistuse ja teadvuse rahustamises ja kehale kerguse andmises. Meelestab positiivseks suhtluseks ja meeldivaks teejoomiseks, sukeldab harmooniasse maailmaga. Tänu rohkele vitamiinide ja mineraalide sisaldusele on teel mitmeid kasulikke omadusi – normaliseerib vererõhku ja tugevdab veresooni, alandab vere sitkust. Väljutab toksiine ja põletab rasvasid, seepärast kiirendab kaalu langetamist. Tee antiüksüdandid noorendavad organismi, koos E-vitamiiniga suurendavad naha elastsust. Tie Guan Yin aitab immuunsüsteemi, tugevdab organismi kaitsemehhanisme.

Kuidas keeta?


Vaatame, kuidas keeta Tie Guan Yin teed. Selleks sobib pehme vesi – allika-, filtreeritud või pudelivesi; anumaks sobivad portselanist või Yixing savist valmistatud nõud. Kuidas õigesti teed keeta: kuumutage vett kuni 85-90 kraadini; soojendage kõik nõud; võtke 7-11 grammi teepuru 200 ml vee kohta; esimene vesi kuulub väljavalamisele 2-3 sekundi pärast (ta on vajalik vaid tooraine loputamiseks); teist korda laske tõmmata 5-10 sekundit, iga järgmise sammuga suurendades aega 5 sekundi võrra. Kuidas teha Tie Guan Yin teed – kiirete läbikallamistega. Kui lasta teel kauem tõmmata, tuleb tõmmis mõru ja kibe. Teelehed jõuavad anda veele oma maitse ja aroomi mõne sekundiga. Tee tegemise ajal muudetakse vee temperatuuri ja tee tõmbeaega, seepärast ei ole üheseid soovitusi, kuidas teha Tie Guan Yin teed. Lõpp-tõmbeaegade puhul kuumutatakse vett kun 95 kraadini, tõmbeaega ennast suurendatakse 3-5 minutini.

Päritolu ajalugu Tie Guan Yini hakkasid kasvatama mungad Tan dünastia ajal 7.-8. sajandil Ansyi piirkonnas Fujian lõunaprovintsis. Praegu loetakse seda kohta Hiina teepealinnaks, kus asub suurim teeturg, millele neli korda aastas kogunevad kõige enam degustaatoreid, kollektsionääre ja ärimehi. Just niipalju kordi korjatakse ja “raudset Bodhisattvat”, ja just seda teed on teeturg täis, sest Tie Guan Yini loetakse üheks kalleimaks teeliigiks.